Dünyanın Bilinen En Eski Halısı 'Pazırık' Halısı

Dünyanın Bilinen En Eski Halısı 'Pazırık' Halısı

Bulunduğumuz yaşam alanlarımızı süsleyen, yeri renklendiren ve sıcaklık hissiyatı veren el dokuma halılarımız insanlık tarihinde önemli bir yere sahiptir. Kuşkusuz bir çok kez dokunan binlerce ipliğin ve emeğin ürünü olan el dokuma halıları her zaman öne çıkmaya devam etmektedir.

El dokuma halıları doğal yün, pamuk ve iplik gibi organik malzemelerden üretildiği için çevre dostu ürünlerdir. Ayrıca dayanıklı yapısı uzun ömürlü olmalarını sağlar.

Her dokuma işlemi bir sanat eseri olarak kabul edilebileceği gibi aynı zamanda bu halılar bir topluluğun kültürel mirasını yaşatır ve yansıtır. Yaşayan bir sanat geleneğinin parçası olan el dokuma halılarının en eskisi de Pazırık Halısı olarak kabul edilmektedir.

Pazırık Halısı'nın Bilinen Başlıca Özellikleri

Dünyanın en eski yün dokuma halısı olarak kabul edilen Pazırık Halısı'nın ölçüleri 183 x 200 cm olarak biliniyor. Pazırık'ın yüzeyinde yapılan bazı testler halının milattan önce 5. yüzyılda dokunduğunu gösteriyor.

Her bir santimetresinde 36 simetrik ilmek barındıran 2500 yıllık Pazırık Halısı'nın dokunmasında kullanılan teknik, dokuma evriminin uzun bir geçmişi olduğuna işaret ediyor. Merkez arka fonu kırmızı olan halının etrafında geyikler ve ata binen erkek motifleri bulunuyor.

İran Halısı Geleneği

İran halısı, köklü bir halı geleneğine sahiptir. Uzun yıllardır İran'lı dokuma sanatı ustaları, kuşaktan kuşağa el dokuma halılarını aktarmıştır. Bu gelenekte köy kilimleri, bölgesel etnik motifler, yünlü halılar, geometrik desenli ve vintage halılar ön plana çıkmaktadır.

Eski el dokuma halılarında bulunan geometrik desenler yıllar yıllar öncesinde bile estetiğe olan ilginin işaretidir. Ayrıca bu geometrik desenli halı modelleri, stillerin değişken yansımasını sunar.