Dünyanın En Büyük Halısı

Dünyanın En Büyük Halısı

El dokuma halılar, çok eski tarihlerden itibaren insanlık için ilgi çekici bir unsur olmuştur. El dokuma halılar, eski zamanlarda insanları kir, soğuk ve böcek gibi çeşitli tehlikelerden koruma yeteneği nedeniyle ilgi çekici hale gelmişlerdir. Günümüzde ise bu halılar, sadece pratik işlevlerinin ötesinde bizi tarihi bir yolculuğa çıkarma, el dokuma tekniğinin ve kullanılan iplerin çeşitliliğinin sağladığı dayanıklılık, istenilen ölçülerde özgürce üretebilme yeteneği, kullanılan boyaların sınırsız çeşitliliği, yapımında kullanılan iplik ve boya gibi malzemelerin doğal yollarla elde edilmesi nedeniyle kanserojen etkilerden arındırılmış olması gibi özellikleriyle ilgi çekmeye devam etmektedir.

Dünyanın en büyük halısı da bu el dokuması halıların ilgi çekici özelliklerinden biri sayesinde var olmuştur.

Dünyanın En Büyük Halısının Özellikleri

Henüz bilinen daha büyük bir metrekareye sahip halı üretimi olmadığı için, İran'da dokunan el dokuması halı, dünyanın en büyük halısı unvanını taşıyor. Halıyı benzersiz kılan bir diğer özellik ise tek parçadan dokunmuş olmasıdır. Dünyanın En Büyük Halısı yapılırken, kök boya kullanılmıştır. Dünyanın En Büyük Halısında İran ve Türk düğüm tekniklerinin kullanılmıştır. Halının ipliklerinde toplam 70 farklı boya kullanılmıştır ve 600 metrekarelik bir alanı kaplayarak dünyanın en büyük halısı olarak kayıtlara geçmiştir. Bu muazzam halının yapımında her 10 santimetrede 60 düğüm atılarak, büyük bir emek ve özen sarf edilmiştir. 3 ton ağırlığa sahip İran halısı, 6 yıllık bir süreç sonunda tamamlanmıştır. Dünyanın En Büyük Halısı tamamlandıktan sonra Tebriz Uluslararası Halı Fuarı’nda sergilenmiştir.

Halının yüzeyinde bulunan desenler, büyük daireler gibi geometrik motiflerden oluşması, geometrik desenleri seven halı meraklıları için dünyanın en büyük halisini daha da çekici hale getiriyor. Ayrıca, özgün motifleri sayesinde etnik halı özelliğini de taşıyor.

El Dokuma Halılar ve Sürdürülebilirlik

El dokuma halılar,  sentetik türlerine kıyasla uzun ömürlülüğü ile öne çıkar. Bununla birlikte diğer sentetik alternatiflere göre çok daha uzun süre dayanabilirler. Ancak bu dayanıklılığın sürdürülebilmesi için halıların kullanımı ve temizliği sırasında gerekli özenin gösterilmesi gerekir. Ayrıca zamanla geçen yıllar, el dokuma halıların parlaklığını artırırken olası komplike durumlarla karşılaşıldığında, belirli bir miktar tüy kırpma gibi işlemlerle halının kendini koruma yeteneği bulunmaktadır.