Doğal yün, pamuk, tiftik, kendir, keçi kılı ve ipek gibi malzemeler kullanılarak üretilen el dokuması halıların bir çok özelliği mevcuttur. El dokuma tezgahlarında üretilen ve tek tek işlenen bu el emeği halıların her biri başka bir tarzı, yöntemi ve hikayeyi taşır. Bu eşsiz el dokuma halıları alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Düğüm sıklığı, bir el dokuma halıdaki en önemli faktörlerden biridir. El dokuma halıda düğüm sıklığı, bir desenin daha uzun ömürlü olması ve desenin daha detaylı uygulanabilmesi açısından büyük önem taşır.
El dokuması halılarda saf yeni yün kullanılması ve liflerin uzun yapağılı (koyun ve kuzulardan kırpılan tüy) olan yünlerin seçilmesi çok önemlidir. Halılarda yün ve elyaf ya da kalitesiz yün karışımı kullanılmamalıdır.
Halılarda kullanılan boya kalitesi dikkat edilmesi gereken bir başka husustur. Kimyasal boya kullanılan bir halıda kullanılan boyanın suya ve güneşe dayanıklı olması gerekir. Doğal yöntem olan kök boyalarda ise boyama işleminin yapılış şekli önem taşır. Kök boyada kimyasal boyaya göre daha canlı ve çekici renkler elde edilir. Kaliteli bir el dokuma halısında hangi boyanın ne şekilde uygulandığı uzun ömürlülük ve renk kalitesi açısından büyük önem taşır.
El dokuması ve makine halısını birbirinden ayıran bir özellik de halının ilmek yapısıdır. El dokuması halılar, dokuma tezgahına yerleştirilmiş olan her bir çift çözgü ipliği üzerine hav iplikleri ile düğüm atılması yöntemi ile dokunur. Bir halının ilmek yapısına bakılarak o halının el dokuması ya da makine halısı olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.
Halı modeli seçilirken dikkat edilmesi gereken bir başka önemli nokta da halının ölçüsüdür. Alınan el dokuma halısının boyutu ortam ile uyumlu olmadığı takdirde ortama uyum sağlayamaz. Odanın metrekaresi, odada kullanılan eşyaların sayısı ve büyüklüğü gibi faktörleri dikkate alarak seçilen el dokuması halılar ortamda kendini gösterir.