El Dokuma Halı Nedir ?

El Dokuma Halı Nedir ?

Orta Asya’dan günümüze kadar farklı örnekleri ile karşılaştığımız, insanlık tarihinin önemli ihtiyaçları arasında yer alan halı türleri el dokuma halı ve makina halı olarak 2 gruba ayrılmaktadır. En eski dokuma tekniklerinden olan ve göçmen toplumlar tarafından üretimi başlayan el dokuma tekniği; geçmişin soğuk coğrafya şartlarında daha çok fonksiyonel nedeni için tercih edilmekte idi. Günümüzde ise daha çok tarihin izlerini yansıtması ve üstün dayanıklılık özelliği sayesinde halen rağbet görmektedir. El dokuması halıların üretim süreci zamanın getirdiği değişimlere ayak uydursa da temelde ipliklerin birbiri ile düğümlenmesi sonucu üretilir. Bu nedenle ortaya çıkan ürünün kalitesi iplik türünün kalitesi ile paralel seyretmektedir. Dolayısıyla bu denli emek barındıran ve bir o kadar dayanıklı el dokuma halı, makina halısına göre her zaman daha maliyetli olmaktadır.


El Dokuma Halı Nasıl Anlaşılır?

Piyasada tanıtılan çok fazla el dokuma halı görmek mümkün. Fakat ürünün gerçek bir el dokuma olduğunun nasıl anlaşılacağı merak konusu. Bir halının el dokuma olup olmadığını anlamanın en basit yolu ise ürünün arka kısmını incelemektir. El dokuma halının ön kısmında bulunan modelin arka kısmında sık sık işlenen düğümler ile birbirine bağlanmış olması halının usta bir elden çıktığını göstermektedir. Makina dokuması halılarda da bu durum aynı gibi görünse de aslında arada afaki bir fark vardır. Makina dokuma halının arka kısmı çevrildiğinde düğüm barındırmaz ve görseller simetrik şekillerden oluşmaktadır. El dokuma halısında ise ne kadar özenli çalışılmış da olsa gözle görülür bir asimetriklik söz konusu olmaktadır. Desenlerin asimetrik bir örüntüye sahip olmasıyla beraber kullanılan kök boyadan dolayı farklı renk geçişlerini barındırması da olası bir durumdur.

El dokuma halı, doğallığı seven ve nostalji yaşamak isteyenler için ev veya iş yerinde kullanılacak kuşkusuz en iyi tercihtir. Rahatlığın ön plana çıktığı rustik dekorasyon tarzı ile mükemmel uyumlar yakalayın.