En Sevilen Etnik Halı Modelleri Neler?

En Sevilen Etnik Halı Modelleri Neler?

Etnik halılar, ev ve ofis dekorasyonu oluşturulurken en beğenilen modeller arasındadır. Etnik halı modelleri farklı desen, motif ve renk seçeneklerine sahiptir. Ayrıca, etnik halılar birçok farklı kültürde üretilen halı modelleri arasında bulunmaktadır. Halı ve kilim dokumacılığında ustalaşmış, benzersiz eserler ortaya koyan Türk, Afgan ve Fas (Morocco) birçok etnik halı modeline sahiptir. Etnik halılar üretildiği kültüre bağlı olarak farklı model ve özellikler içermektedir.

Türk Etnik Halı Özellikleri

Çok eski zamanlardan beri özellikle göçebe yaşayan Türk toplulukları halı ve kilim dokumacılığıyla yakından ilgilendiği ek olarak temel geçim kaynaklarından biri olduğu bilinmektedir. Her halı içinde farklı bir yaşanmışlık, hikâye ve kültürel öge barındırmaktadır. Özenle dokunan etnik halı modelleri geometrik, ilkel ve çiçek gibi birçok farklı desenler kullanılarak oluşturulmaktadır. Türk Etnik halıları üretildiği yörenin toplumsal ve kültürel yapısından ayrıca dokuyan kişinin hayatı algılayış biçiminden birçok izler taşımaktadır. Doğal iplikler ve kök boyalar kullanarak dokunmaktadır. Türk halıcılığına özgü farklı düğüm ve dokuma teknikleri ile üretilmektedir. Düğüm için Türk ve Gördes tekniği, dokuma için havlu, örtü, yaygı ve düğümlü gibi farklı teknikler ile oluşturulur.

Türk Etnik halılar, dayanıklı uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte, canlı renklerde tasarlanan ve üretildiği yörenin izlerini taşıyan eşsiz bir görüntüye sahiptir. Türk Etnik halıları kullanıldığı her yerde özgün bir atmosfer oluşturma imkânı sağlamaktadır.

Moroccan Etnik Halı Özellikleri

Fas halıları, çok kadim bir geçmişe sahip ayrıca ürettiği halılarla sektöre ilham veren önemli bir kültürün ürünüdür. Morocco halılar geleneksel Fas kültürüne özgü desen ve renkler tercih edilerek özenle dokunmaktadır. Bu model halılarda doğal iplikler ve kök boyalar tercih edilmektedir. Ek olarak, dokumada kullanılacak iplikler önce elde eğriltilir sonra dokuma işlemine geçilir. Morocco Etnik halıları büyük bir işçilik sonucu ortaya çıkmaktadır. Yumuşak ve tüylü bir dokuya sahiptir. Geometrik ve basit desenler kullanılarak oluşturulmaktadır. Göz yormayan, yalın fakat etkileyici bir görünüme sahiptir. Morocco Etnik halı modellerinde daha çok soft renkler tercih edilmektedir.

Morocco Etnik halıları uzun yıllar dayanacak sağlam yapıya sahiptirler. Fakat yıllar içinde yıpranma meydana gelse de daha fazla değerlenen nadide parçalardır. Morocco Etnik halıları, sade tasarımlarıyla benzersiz bir tarz yaratmaya olanak sağlamaktadır

Afgan Etnik Halı Özellikleri

Afgan halı modelleri eşi benzeri görülmeyen alışılmışın dışında bir görünüme sahiptir.

Bu halıların üretim süreci diğer halılardan daha farklı bir şekilde gerçekleşmektedir. Afgan Etnik halının öncelikle tasarımı belirlenin daha sonrasında hangi iplik ve renklerin kullanacağı kararlaştırıldıktan sonra özenle elde dokunarak üretilmektedir. Yün ve doğal pamuktan üretilen iplikler kullanılmaktadır. Ayrıca renklendirme için kök boyalar tercih edilmektedir. Afgan Etnik halıların dokuması uzun süreli ve çok emek isteyen yoğun bir süreç sonrası tamamlanmaktadır. Yumuşak bir yapıya ve canlı renkler tercih edilerek oluşturulan desenlere sahiptir.

Afgan Etnik halıları, vintage ve şık tarz yaratmaya olanak sağlayan dekoratif ürünler arasında yer almaktadır. Kullanıldığı her yerde özgün görünümüyle benzersiz bir atmosfer yaratma imkânı sağlamaktadır.