Halı Ve Kilim Arasındaki Fark Nedir?

Halı Ve Kilim Arasındaki Fark Nedir?

Tarihleri insanlık tarihi kadar eski olan halıların dünyadaki ilk örnekleri Orta Asya'da Türkler tarafından dokunmuştur. Ev dekorasyonunda önemli bir yere sahip olan halı insanların rahat ve sıcak bir zemin arayışı sonucu ortaya çıkmıştır. Halılar yapılışında kullanılan teknik, malzeme gibi etkenler sebebiyle farklı isimler alır. Dokuma tezgahlarında istenilen hav yüksekliğinde iplerin geçirilerek düğümlenmesi ile yapılan halıların aksine ince bir halı tipi olan kilimlerde hav ve düğüm bulunmaz.

Halı nasıl dokunur?

El ile yapılan halılar için bir tezgaha ve yün ipliklere ihtiyaç duyulur. Tezgaha yukarıdan aşağıya olacak şekilde gergin yün ipler bağlanır, bu ipliklere çözgü denir. Çözgüler  halının iskeletini oluşturur. Bu gergin ipliklerinin arasına paralel gelecek şekilde düğüm atmak için varagele adı verilen değnek ile boşluklar bırakılır. Gergin çözgü ipliklerin arasından geçirilen ipliklere atkı denir. Atkı ipliği geçirilip düğüm sırası tamamlandığında kirkit denilen sıkıştırma tarağı ile düğüm sıkıştırılır. Yapılan bu işlemler sonucu halı dokuma gerçekleşir.

Kilim nasıl dokunur?

El yapımı halılar gibi tezgahlarda dokunan kilimler yün veya kıl ipliğinden dokunur. Kilim iki iplik sistemine dayanılarak yapılan, tersi ve düzü bulunmayan havsız bir dokumadır.Tersi ve düzü bulunmayan havsız bir dokumadır. Diğer düz dokuma yaygılardan ayrılan yönü iki iplik sistemiyle yapılması ve desenlerinin kabarık olmamasıdır.