Halının Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Halının Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

En eski örnekleri MÖ 5-6. yüzyıllarda bulunan ve geçmişten günümüze kadar en temel ihtiyaçlar arasında yer alan halı, gerek tasarımı gerekse kalitesi ile ev ve iş yerlerinde farklı dekorasyon fikirlerine ev sahipliği yapmaktadır. Nitekim bir halı sadece malzemesi ile değil görselliği ile ihtiyaçları karşılıyor olmalıdır. Satın alınan halının kalitesinden emin olmamak tüketici için her daim endişe verici bir durumu ifade eder. Bu endişe ancak kaliteli bir halıda olması gereken özellikler saptanarak giderilmiş olur. Bu özellikler sayesinde halının sadece maddi değeri değil kullanım ömrü de göz önünde bulundurulur.

Piyasada binlerce çeşidinin bulunduğu ve satıcının yönlendirmesine güvenmeyen birçok tüketici “Kaliteli halı nasıl olmalı?” sorusuna cevap arıyor. Halının kalitesini belirleyen birçok unsur vardır ve alışveriş sırasında her unsur göz önünde bulundurulmalıdır. Dolayısıyla ilk olarak halının hangi alan ve hangi zemin için kullanılacağı seçim sırasında önemli bir faktördür. Tüm unsurların değerlendirildiği kaliteli bir alışveriş tüm avantajları beraberinde getirecektir. Halının kalitesini belirleyen unsurlar ise dokusu, ağırlığı, iplik cinsi, ilmek sıklığı ve hav yüksekliğidir.

Dokusu

Tercih edilecek halının dokusu kullanılan iplik sayısını simgeler. Lifler birleştirilerek iplikler, iplikler birleştirilerek de iplik katları meydana getirilir. Dolayısıyla kullanılan iplik türü, ipliğin sıklığı ve yapısı halının dokusunu ortaya koymaktadır. Örneğin el dokuması bir halıda metrekare başına atılan düğüm sayısı arttıkça buna paralel olarak doku kalitesi de artmaktadır. Makine dokuma halılarda da yine aynı şekilde ilmek sıklığı arttıkça daha tok bir duruş elde edilir.

Ağırlığı

Halı üretim esnasında kullanılan malzeme miktarı arttıkça buna bağlı olarak halının ağırlığında da artış olmaktadır. Dolayısıyla aynı ölçülere sahip iki halıdan ağır olanda daha sık ilmeklerle daha fazla iplik kullanıldığı söylenebilir. İplik sayısının dışında ipliğin kalitesi de ağırlık yönünden fark yaratmaktadır. Kabartmalı modeller hariç ağır olan halının daha kaliteli ve daha uzun ömürlü olacağını söylemek mümkün.

İplik Türü

Halı üretiminde kullanılan iplik türü halının kalitesi ile doğrudan ilişkilidir. Kullanılan iplik türleri genelde yün, pamuklu, kendir, keçi kılı, tiftik ve çeşitleridir. Kullanılan malzemeye göre renk aşınması, leke tutma, temizlik gibi faktörler farklılık göstermektedir. Yüksek kaliteye sahip halılarda genellikle yün ve ipek gibi değerli iplikler tercih edilmektedir. Gelişen teknoloji ile beraber sentetik iplikler de üstün performans göstermektedir.

İlmek Sıklığı

Halının kalite unsurlarından bir diğeri olan ilmek sıklığı halının arka yüzüne bakıldığında sıkça anlaşılan bir faktördür. İlmekler ne kadar sık ise halı da o kadar sağlamdır. Kalite standartlarına göre bir halının 10×10 santimetrelik bir alanda ilmek sıklığı 60×60 olması önerilmektedir. İlmek sayısı artışına bağlı olarak halının dayanıklılık ve performansının artmasının yanı sıra  renk kaybına karşı da direnç gösterir.

Hav Yüksekliği

Hav yüksekliği metrekare başına düşen iplik yüksekliğini ifade etmektedir. Halının yumuşak olması ve kolay temizlenebilmesi için önem arz eden hav yüksekliğinin 6 mm ve 12 mm arasında olması tavsiye edilmektedir. Halının hav yüksekliği halının kalınlığını ve ağırlığını da doğrudan etkilemektedir. Ağır yük sonucu deforme olmasının yanı sıra darbelere karşı dayanıklılığı ile de önemli bir özelliktir.