Türkiye’de Nerenin Halısı Meşhur?

Türkiye’de Nerenin Halısı Meşhur?

Ülkemizde el sanatları ve dokuma sanatları oldukça yaygındır. Tarihsel süreçte dokuma sanatlarında ağırlıklı olarak ev hanımları halı dokuma işleriyle ilgilenmiştir. Geçmişte bu halıları dokumak oldukça zor olsa da ev hanımları, eve katkı sunmak için bu halıları dokumuşlardır. Dünyada Türk halıları oldukça meşhurdur. Türkiye’de ise halısıyla meşhur birçok il ve ilçe bulunuyor ve bu halılar birbirinden çok farklı renkler ve desenleri bulunuyor. Her bir desenin ise ayrı bir anlamı bulunuyor. Bu desenler aslında kültürel açıdan ülkemizin ne kadar zengin olduğunun göstergesidir.

Türkiye’nin Halıları

Ülkemizdeki halılar, kültürel zenginliğimizi yansıtan ve geçmişte el sanatının ne kadar iyi yapıldığını gösteren yegâne temsilcisidir. Geçmişten günümüze Türkiye’nin her bölgesinde görülen halı dokumaları genellikle: Kayseri, Gördes, Milas, Demirci, Uşak, Yağcıbedir, Konya, Bursa, Kocaeli, Ardahan, Kars, Isparta il ve ilçelerinde dokuma halılar oldukça meşhurdur. Bu halılar içerisinde en meşhur olan halı ise Isparta halısıdır. Isparta halısından sonra Milas halısı ve Hereke halısı yerini alır. Bu halılar Osmanlı döneminden günümüze kültürel olarak taşınmıştır.

Dünyaca Meşhur Isparta Halısı

Isparta halısının tarihi 12.yy dayanır. Isparta halısının üretim şekli ise Halı ipinin geleneksel metotlarla elde edildiği Şarkikaraağaç, Yenişarbademli, Aksu, Eğirdir ve Sütçüler'de yaşayan Türkmenler ilkbahar Mayıs ve Eylül ayında koyun yünlerini kesip yıkarlar. Yünler kuruduktan sonra "yay" dedikleri aletle didiklenerek atılır. Ondan sonra kirmende eğrilir. Eğirme işini erkekler de yapar. Kirmende eğrilen ip “gelep” haline getirilir. Daha sonra suni ve kök boyalarla boyanır. Bu şekilde Isparta halısının ipleri hazır hale gelmiş olur. Dokumanın da ayrı marifet gerektirdiğini bilmek gerekir. Dünyaca ünlü olan Isparta halısı yurtdışındaki dekorasyon evlerinde de karşınıza çıkabilir.