Tülü El Dokuma Tekniği Nedir?

Tülü El Dokuma Tekniği Nedir?

Tülü El Dokuma Tekniği Nedir?

Tülü dokuma Tekniği, özellikle Anadolu’nun yüksek rakımlı yaylalarında yaşayan yöre halkının kullandığı, kaybolmaya yüz tutmuş dokuma tekniklerinden birisidir. El tezgâhlarında dokunan, yünün ve tiftiğin genellikle doğal renklerinin kullanıldığı, renkli olanların ise; çeşitli bitki, kök ve toprak kullanılarak elde edilen doğal karışımlar ile boyanmaktadır.

Havlı el dokuma üretiminde hayvanların postlarından ilham aldıkları düşünülmektedir. Çözgü ve atkı iplikleri yün, ilme ipliği çoğunlukla tiftik olan, hav yüksekliği uzun, yumuşak, kaba dokulu halıya Tülü denir.

El dokuma olmaları bakımından halılara benzeyen bu dokuma türüde atkı, çözgü ve hav sistemleri kullanılmaktadır. El dokuma Halının ilmek sıraları arasında çok geniş boşluklar bulunurken, halının geniş düz dokuma bölümleri vardır.

Düz dokuma alanları nedeniyle uzun havlar uzanabilir, bu da zeminin istenilen görünüme sahip olmasını sağlar. Tülü dokuma işleminde, düğümler sıralar arasında atlanır. Tülü, halıdan daha hızlı üretilir. Lifler kısa kesilmediği için dokuma işleminde yün kaybolmaz.

Tülü el dokumada çoğunluk olarak hayatımızın her alanında kullandığımız doğal renk cümbüşlerinden oluşur Tülü el dokumada halıya aktarılan renklere bakıldığında krem, beyaz, siyah ve kahvenin tonunun yün ve tiftiğin doğal halinden elde edildiği, diğer renklerde ise boyama işleminin yapıldığı görülmektedir.

Dokumadaki motif ve desenlere baktığımızda dokuyan sanatkârların o an ki sevincini ve hüznünü kısaca o anki duygularıyla el dokuma kilim ve halıya ruhunu yansıtmasıyla meydana gelmiştir.

Yaratıcı ve çağdaş el dokuma teknikleri, renkleri ve desenleri ile son derece ilginç ve farklı bir halıdır. Anadolu’nun birçok bölgesinde dokunan tülü halıları, farklı türleri, desenleri ve kullanım alanları ile Türk halı  sanatının ne kadar zengin olduğunu göstermektedir

Tülünün Kullanım Alanları

Geçmişten günümüze Anadolu’nun güzide köylerinde yaşayan halkın göçebe bir yaşam sürdükleri için günlük yaşamlarında kullanmak üzere tülü kilimler dokumuşlardır.

Yaz aylarında yüksek yaylalara çıkan ve kış aylarında köylerine geri dönen Yörükler için, aralıklı dokuma ve malzeme hafifliği yönünden taşınması kolaydır. Kabarık yapısı nedeniyle bu dokuma tekniği bazen uyuma alanlarımızda yatak, üzerimize aldığımızda yorgan, masa üzerlerinde örtü ve yer zemininde yaygı olarak kullanılıyor.

Günümüzde, Tülü tekniği ile dokunmuş halı veya kilimlerin kullanım alanları çok geniştir. Birçok farklı desen ve renkleri olan bu halılar; Bohem tarzla uyumlu olan rengârenk ve özgün desenleriyle evimize karakterini yansıtmakta zorluk çekmez.

Rustik veya İskandinav tarzlarda ki sakin mekânda ise göz alıcı renkleri ve farklı dokuma yapısıyla ortamda dikkatleri üzerine çekmeyi başarır. Bu dokuma tekniğinde ki halıları hayatınızın her alanının da kullanabilir ve tarzınızla farkınızı yansıtırsınız. Kaybolmaya yüz tutmuş dokuma tekniklerinden olan bu dokuma bu özelliklerinden dolayı çok önemli bir kültür mirasıdır.